Κορυφαίες οδηγίες για ορθοπεδικοσ

Κορυφαίες οδηγίες για ορθοπεδικοσ

Κορυφαίες οδηγίες για ορθοπεδικοσ

Blog Article

Όλα για το ορθοπεδικοσ


Ορθοπαιδική είναι η ιατρική ειδικότητα που μελετά και θεραπεύει τις παθήσεις και τραυματικές κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος μετά των εξαρτημάτων του. Ο πλήρης όρος είναι Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία. Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1500 ορθοπεδικούς, εκπροσωπούμενους από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας με έτος ιδρύσεως 1949. ορθοπεδικοσ. Χάρις στη ραγδαία εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, η Ορθοπεδική απέκτησε τεράστιο όγκο γνώσεων.


Έτσι, ανεπισήμως έχουμε υποειδικότητες πλέον της Ορθοπεδικής με τα εξής αντικείμενα: Ορθοπεδική Χειρουργική της Σπονδυλικής στήλης Ορθοπεδική Χειρουργική των Παίδων (Παιδοορθοπεδική) Ορθοπεδική Χειρουργική Άκρας Χειρός (Μικροχειρουργική) Ορθοπεδική Χειρουργική Ώμου Ορθοπεδική Χειρουργική Αγκώνος Ορθοπεδική Χειρουργική Ισχίου Ορθοπεδική Χειρουργική Γόνατος Ορθοπεδική Χειρουργική Ποδοκνημικής και Ποδός Αρθροσκοπική Χειρουργική Ορθοπεδική των Μεταβολικών Νοσημάτων Ορθοπεδική Νευρολογία Ορθοπεδική Χειρουργική των Μυοσκελετικών Όγκων Ορθοπεδική Χειρουργική με εφαρμογές Πληροφορικής και Ρομποτικής (βλέπε Ιατρικό λογισμικό) Ορθοπεδική Τεχνολογία Εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών προθέσεων και εξωσκελετικών αναπηριών.


* Η δημιουργία της λέξης: Αρχικά όταν ιδρύθηκε η ιατρική ειδικότητα αυτή από τον Γάλλο χειρουργό Nicolas Andry, το έτος 1741, σκοπός της ήταν η θεραπεία των πολεμικών τραυμάτων και αναπηριών αλλά και η αποκατάσταση των αναπηριών των παιδιών κυρίως από πολιομυελίτιδα και νευρολογικές παραλύσεις. Ο Nicolas Andry, φιλέλληνας ων, συνέθεσε τη γαλλική λέξη orthopédie από το "ΟΡΘΟΣ" και "ΠΑΙΔΙΟΝ" (όπως γράφει ρητά στην εισαγωγή του βιβλίου του) και όχι από το οποιαδήποτε ρίζα -πεδ- (δάπεδο, πέδιλο, τροχοπέδηση, επιδαπέδιος αντισφαίρισις, κλπ)..


Η καλύτερη στρατηγική για χρήση για ορθοπεδικοσ


Έτσι η λέξη μεταφέρθηκε λανθασμένα από τα Γαλλικά ως «ορθοπεδική» ως αντιδάνειο και οι γλωσσολόγοι μας, αγνοώντας το βιβλίο του Nicolas Andry, θεώρησαν λανθασμένα ότι γράφεται με e προερχόμενη από το "ΟΡΘΩΝΩ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΔΟΝ" (στήνω όρθιο τον ανάπηρο στο δάπεδο). Ο καθηγ. Θεόδωρος Γαροφαλίδης γράφει: «το έτος 1741 ο Γάλλος καθηγητής Νικόλας Ανδρύ είναι ο πατήρ της λέξεως ορθοπεδική, ην σχηματίζει εκ του ελληνικού ορθώς και παιδίον.


Είναι φανερόν ότι τελικά επεκράτησεν ο όρος ορθοπεδικός (με ε) όπου μαρτυρείται από το έτος 1898 εν Ελλάδι" . * Το ιστορικό της αλλαγής: Μέχρι το έτος 1995 δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα γραφής της λέξης Ορθοπεδική στην Ελλάδα. Σε λεξικά, βιβλία, άρθρα, ταμπέλες, κάρτες, έντυπα, παντού η λέξη γραφόταν «Ορθοπεδική».
Στην ξένη βιβλιογραφία υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δύο γραφές, διότι, άλλοτε ακολουθήθηκε η γαλλική γραφή, και άλλοτε προτιμήθηκε περισσότερη προσέγγιση προς την αρχαία ελληνική ρίζα. Στα αγγλικά η λέξη Orthopedics αποδίδεται άλλοτε με e και άλλοτε με ae: orthopaedic - pedic; orthopedics - paedics; orthopaedy, -pedy. Η γραφή ae αποδίδει τον αρχαίο δίφθογγο αι.


Ο μεγαλύτερος οδηγός για ορθοπεδικοσ
Στα βρετανικά αγγλικά προτιμούν τη γραφή με ae, στα αμερικανικά αγγλικά προτιμούν τη γραφή με e. Τα βρετανικά συγγράμματα κατά κανόνα γράφουν orthopaedics, όπως π.χ. το βιβλίο του Graham Appley: «System of Orthopaedics and Fractures» . Στα αμερικανικά συγγράμματα ελέγξτε εδώ έχουμε και τις δύο γραφές. Αναφέρονται μερικά παραδείγματα: Campbell’s: «Operative Orthopaedics» (Εκδοση Mosby, Νew York 1988),, Tachdjian: «Pediatric Orthopedics» (έκδοση Saunders, USA 1990),, Harry Skinner: «Current Orthopedics», Εκδοση Appletton και Lange, USA 1996, και AOOS «Update: Οrthopaedics, USA, 1987» .


Στα ιταλικά γράφεται με e: ortopedia, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να γραφτεί με ae, γιατί τότε θα διαβαζόταν και [ae]. (Πετρούνιας, 1996). To έτος 1995 μετά από ερωτήματα ξένων καθηγητών στον Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκο, σχετικά με τη σωστή ορθογραφία της λέξης στις ξένες γλώσσες, αυτός μετέφερε το ερώτημα διά της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) σε τρεις καθηγητές γλωσσολογίας (Μπαμπινιώτης, Πετρούνιας και Χρηστίδης).


Μετά από αυτό το εδώ θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΧΟΤ όπου υπερψηφίστηκε η γραφή Ορθοπαιδική. ↑ Graham Appley και Louis Solomon, "System of Orthopaedics and Fractures", Churchill Livingstone, London , New York, 1993 Nicholas Andry (1658-1742), «Traité d’orthopédie ου l’art de prevenir et corriger dans les enfants les difformités du corps» («Πραγματεία περί ορθοπαιδίας ή η τέχνη της προλήψεως και θεραπείας των σωματικών δυσπλασιών στα παιδιά») Εγκυκλοπαίδεια Ήλιος: Ορθοπεδική Θεόδωρος Γαροφαλίδης, Ορθοπεδική, εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήναι 1969 Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης: Επίτομη Ορθοπεδική, Εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήνα 1981 Παναγιώτης Συμεωνίδης: Ορθοπεδική, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 1984 Campbell’s: «Operative Orthopaedics», Εκδοση Mosby, Νew York 1988 Tachdjian: «Pediatric Orthopedics», έκδοση Saunders, USA 1990 Harry Skinner: «Current Orthopedics», Εκδοση Appletton και Lange, USA 1996 AOOS «Update: Οrthopaedics, USA, 1987» Περιοδικό ΕΕΧΟΤ: Ορθοπεδική ή Ορθοπεδική; Οι απόψεις των καθηγητών γλωσσολογίας.Τεύχος 3, 1996 Σαράντος, Κωνσταντίνος.


Λεπτομερείς σημειώσεις για ορθοπεδικοσ


Συµπερασµατικά µπορεί να λεχθεί ότι το θέµα δεν είναι ποιο από τα δύο ονόµατα είναι ετυµολογικά σωστό ή ποιο καλύπτει περισσότερο το αντικείµενο της Ορθοπαιδικής σήµερα - ορθοπεδικοσ. Το θέµα είναι και η απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυµατολογίας να γράψει το όνοµα «Ορθοπαιδική» µε αι, και κατά συνέπεια την αλλαγή του Ορθοπεδικός σε Ορθοπαιδικός, δεν σηµαίνει αλλαγή ονόµατος, αλλά όπως το πρωτοσχηµάτισε ο καθηγητής N .


Θα ήταν τραγικό ένας καθηγητής από άλλη χώρα να δίνει πριν από 260 χρόνια ελληνικό όνοµα σε ένα καινούργιο κλάδο της ιατρικής τιµώντας την ελληνική γλώσσα όταν λάβετε περισσότερες πληροφορίες δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, το όνοµα αυτό να γίνεται αποδεκτό από τις Ορθοπαιδικές Εταιρείες όλου σχεδόν του κόσµου και η Ελληνική Ορθοπαιδική Εταιρεία να απεµπολεί την τιµή αλλάζοντας µόνο αυτή το όνοµα.“ Θεσσαλονίκη, Δεκέµβριος 2002 Παν.


Συµεωνίδης Καθηγητής – Ακαδηµαϊκός (ΑΜ) Πρόεδρος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών .


Κορυφαία ορθοπεδικοσ μυστικά

Copyright © 2017 Γεώργιος Κυρ. Καρυδάκης, MD, All Rights Reserved.


Σημείωση: Το κείμενο που ακολουθεί ειναι γραμμένο σε απλή γλωσσα με σκοπό την πληροφόρηση ασθενών για ιατρικά θέματα. Οι ιατρικοί όροι αποδίδονται και στα Αγγλικά για ευκολότερη αναζήτηση με λέξεις/κλειδιά στο διαδίκτυο Η οσφυαλγία είναι πόνος που εμφανίζεται χαμηλά στην μέση και είναι με απόσταση το συχνότερο ορθοπαιδικό πρόβλημα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα υποφέρουν από οσφυαλγία σε κάποια στιγμή της ζωής τους.


Ο πόνος της οσφυαλγίας δεν οφείλεται πάντα στα ίδια αίτια και διαφέρει πολύ όσον αφορά την έντασή και διαρκειά του από την μια περίπτωση στην άλλη. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ - lumbar spine) αποτελείται από 5 σπονδύλους τους οποίους ονομάζουμε Ο1 (όμικρον ένα - L1 lumbar one) έως και Ο5 (L5) (από πάνω προς τα κάτω).

Report this page